GymXL & corona: vraag en antwoord

Tot nader order zijn alle recreatielessen, selectietrainingen en open trainingen in de hal geannuleerd.
Sinds 29 april mogen kinderen en jongeren (onder voorwaarden) echter wel weer samen sporten in de buitenlucht. En sinds 11 mei geldt dat ook voor volwassenen. Daarom hebben we onze lessen naar buiten verplaatst! Hieronder lees je er alles over.

Ook lees je daar welke andere gevolgen de maatregelen naar aanleiding van de corona-pandemie hebben voor sporten bij GymXL. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt werken we de vragen en antwoorden bij.

Laatst bijgewerkt: woensdag 22 mei, 08:54

Wat moet ik weten over de buitenlessen van GymXL?

Wie kan er meedoen aan de buitenlessen van GymXL?

 • Ben je lid van GymXL? Dan kun je inschrijven voor onze buitenlessen!
 • We onderzoeken nog of, en zo ja, wanneer we buitenactiviteiten kunnen aanbieden aan niet-leden.

Waar zijn de buitenlessen?

 • Op alle werkdagen geven we les op het parkeerterrein rondom de turnhal in Vathorst.
 • Op vrijdag doen we dat ook op het buitenterrein van Sportpark Bokkeduinen.

Gelden er speciale regels bij de buitenlessen?

Jazeker! Zowel sporters als ouders/verzorgers moeten zich daar vóór, tijdens en na de les aan houden.

Zijn de buitenlessen hetzelfde als de normale lessen?

Nee, de buitenlessen zijn anders dan je gewend bent. Houd rekening met het volgende:

 • Door de omstandigheden ziet het lesrooster er anders uit dan normaal. Daarom moet je inschrijven voor de buitenlessen, zodat we weten wanneer we je kunnen verwachten. Om het sporten veilig te kunnen houden hebben we een maximumaantal leden ingesteld dat kan inschrijven op een les.
 • De lessen duren korter dan normaal, namelijk 45 minuten, en beginnen op andere tijden.
 • Misschien moet je zelfs inschrijven voor een andere dag dan je normaal sport bij GymXL, omdat er op “jouw” dag geen passende les in het rooster staat. Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van ruimte, trainers en materiaal.
 • In je groepje zullen andere sporters zitten dan normaal, en misschien heb je les van een andere trainer dan je gewend bent.
 • Het lesprogramma is aangepast, want we sporten buiten. Toestellen zoals balken en bruggen kunnen we daar bijvoorbeeld niet gebruiken. Maar er zijn genoeg dingen die we wel kunnen doen!
 • Bij slecht weer worden de lessen geannuleerd. Je ontvangt hierover per e-mail bericht op de dag van de les. Als het lukt proberen we je zelfs te bellen.

Hoe kan ik inschrijven?

 • We volgen voortdurend hoeveel belangstelling er is voor de lessen, en passen ons lesrooster voor de volgende week daarop aan.  Je moet zelf steeds opnieuw inschrijven voor je volgende les!
 • Op dit moment kun je inschrijven voor de periode t/m vrijdag 29 mei.
 • Inschrijven kan tot uiterlijk 9.00 uur op de dag zelf. Voor peuterlessen is dat tot uiterlijk 8.00 uur.
 • Gebruik één van de volgende links voor een overzicht van de lessen die we in jouw discipline hebben gepland: Buitenlessen Freerunnen | Buitenlessen Turnen meisjes | Buitenlessen turnen meisjes Bokkeduinen | Buitenlessen Turnen jongens | Buitenlessen Kleutergym | Buitenlessen Peutergym.
 • In het overzicht klik je een passende les aan. Kies als het kan een les op je normale lesdag. Kijk goed naar de leeftijden/geboortejaren die zijn aangegeven! De meeste lessen zijn in Vathorst. Wil je op Bokkeduinen sporten (of juist niet), kijk dan goed naar de locatie die bij de les vermeld staat.
 • Klik op de knop Inschrijven. Je ziet dan meteen of er nog plaats is. Zo ja, vul dan het formulier in en druk op Verzenden. Geen plek meer? Kies een andere les, of kijk op een ander moment nogmaals. Als iemand zich afmeldt komt er weer een plekje weer vrij.
 • Voor trampolinespringers zijn er geen aparte lessen, die mogen inschrijven voor een ander soort les naar eigen keuze.
 • Volwassenen uit de 18+ groep op maandagavond en de 35+ groep op dinsdagavond hoeven niet in te schrijven. Hun trainers nemen via de appgroep contact op.
 • Als je hebt ingeschreven ontvang je een automatische bevestiging per e-mail. Heb je die niet ontvangen? Kijk dan in je spam-map. Niet gevonden? Dan kan het zijn dat je een typfoutje in je e-mailadres hebt gemaakt. Wil je iets vragen over je inschrijving of de buitenlessen? Stuur dan een e-mail aan buitenlessen.gymxl@gmail.com.

Veelgestelde vragen

 • Waarom beginnen de lessen vóór 14.00 uur, aangezien de scholen weer zijn begonnen? Dat is omdat sommige kinderen niet elke dag naar school hoeven, en andere kinderen geen hele dag naar school hoeven. Omdat je per week moet inschrijven, kun je zelf rekening houden met de schooldagen/-tijden van je kind. Wij kunnen de extra tijd goed gebruiken om de lessen wat meer te spreiden zodat we kunnen blijven voldoen aan de voorwaarden waaronder we lessen mogen aanbieden. Vanaf 8 juni gaan kinderen op de basisschool weer dagelijks naar school. We passen de tijden dan aan.
 • In het protocol staat dat de hal gesloten is en dat ik als ouder niet mag blijven kijken. De les is te kort om naar huis te gaan. Waar kan ik wachten? Winkelcentrum Vathorst is vlakbij. U kunt om een boodschapje gaan bij AH, Jumbo, Lidl, Hema en diverse andere winkels. Er is veel parkeergelegenheid nabij het winkelcentrum.
 • Ik sport normaal gesproken twee keer in week bij GymXL, mag ik dan ook voor twee buitenlessen inschrijven? Ja, dat mag.

Als ik geen les heb, hoef ik dan ook geen contributie te betalen?

Eind maart hebben we nog normale contributie afgeschreven. Daarna lagen er een aantal wat kleinere bedragen in het verschiet (onder andere een tegemoetkoming van de overheid die ook gold voor sportverenigingen) waarmee we financieel iets meer speelruimte kregen. Daarom is eind april een aangepaste contributie van €10 afgeschreven. Dit is het bedrag dat we normaal gesproken hanteren voor leden die tijdelijk niet kunnen sporten, bijvoorbeeld vanwege een blessure, maar die hun plek in de les willen behouden. Leden die gebruikmaken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur hoeven in april en mei geen bijdrage te betalen.

Inmiddels zijn we buitenactiviteiten aan het opstarten waarmee we onze leden weer iets te bieden hebben. Ook onze trainers zijn dus weer aan de slag. Hun salarissen vormen onze grootste kostenpost. Het is nog steeds niet duidelijk of sportverenigingen gebruik kunnen maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Tot die tijd moeten we gewoon de salarissen uitbetalen. Ook hebben we helaas nog geen zicht op eventuele kwijtschelding van huur over de maanden waarin we geen les kunnen geven in onze binnenaccommodaties. Daarom incasseren we op 26 mei het normale contributiebedrag. Dit is de tiende, en daarmee laatste termijn van het jaarbedrag voor seizoen 2019-2020. Als bestaand lid van GymXL betaal je in juni en juli dus geen contributie. De vereniging heeft daardoor in die maanden in principe geen inkomsten. Onze vaste lasten betalen we uit geld dat we speciaal daarvoor maandelijks sparen. Een deel van dit spaargeld hebben we al moeten aanspreken om in april de contributie te verlagen.

Als over enkele weken/maanden blijkt dat we aanspraak kunnen maken op tegemoetkoming in de salaris- en/of huurkosten, gaan we vervolgens kijken hoe en in hoeverre we daar de leden alsnog mee tegemoet kunnen komen.

Hebben jullie wat leuke tips om thuis in beweging te blijven?

Jazeker! Nu onze trainers van de ene op de andere dag moesten thuisblijven zijn ze meteen allemaal sportieve challenges gaan verzinnen voor in en om het huis, waar mee je sterk en lenig blijft. En die ook gewoon superleuk zijn om te doen natuurlijk. Volg ons op Facebook of Instagram, dan ontvang je dagelijks een nieuwe uitdaging!

Ook hebben we een heuse Beweegbingo samengesteld. Dus of je nu turnt, trampolinespringt, freerunt of aan peuter- of kleutergym doet: download de kaart van onze website en ga de uitdaging aan! Ook leuk voor broertjes en zusjes trouwens. En voor ouders! 😉

Voor de allerjongste leden vonden we op YouTube deze leuke peuter- en kleuterdans annex berenjacht. En wat dacht je van deze: leg een avontuurlijk peuterbeweegparcours aan, gewoon in je eigen huis! En voor fans van nijntje is deze site van de KNGU van een aanrader. Download het leuke beweeg-ABC of bekijk één van de vele andere tips – waarop je je trouwens ook kunt abonneren.

En voor wie ook z’n hersens in vorm wil houden: doe een rebus, nog een rebus, de kruiswoordpuzzel of de woordzoeker van juf Dewi!

Gaan mijn wedstrijden nog door?

Aanvankelijk kondigde de KNGU aan te zullen kijken of wedstrijden die noodgedwongen moesten worden afgelast later in het seizoen konden worden ingehaald. Maar inmiddels hebben zij laten weten dat er nog maar één ding opzat: het hele verdere wedstrijdseizoen annuleren… Lees hier het nieuwsbericht op Dutchgymnastics.nl.

Gaat de jaarvergadering door?

De jaarlijkse Algemene ledenvergadering stond gepland op 12 mei 2020. Door de coronacrisis is het helaas niet gelukt alle voorbereidingen hiervoor tijdig af te ronden. Daarom is de ALV uitgesteld tot 9 juni 2020.De agenda is onlangs per e-mail verstuurd aan de leden.

Duidelijk is dat het geen vergadering zoals gebruikelijk wordt, met z’n allen in de kantine van de turnhal onder het genot van een kop koffie… Gelukkig is er een noodwet die het mogelijk maakt om jaarvergaderingen op een alternatieve (digitale) manier te organiseren. Wij zijn daar de voorbereidingen voor aan het treffen. Uiterlijk twee weken van tevoren sturen wij de leden instructies over hoe zij zich kunnen voorbereiden op en deelnemen aan de ALV.