Eerste plaatsingswedstrijden damesselectie

In de weekenden van 7/8 en 14/15 december mocht een groot deel van de damesselectie naar het SportXperience in Amsterdam voor de eerste plaatsingswedstrijden van dit seizoen. Van hun ouders ontvingen we leuke verslagjes van de ervaringen van de meiden. De trainsters zetten de turnsters op de foto.

Op zaterdag 7 december mochten Leonie, Maud en Anouk (jeugd 1 N2) in alle vroegte het spits afbijten. Omdat er maar weinig deelnemers zijn in de categorie jeugd 1 N2 is iedereen zonder meer geplaatst voor de kwalificatiewedstrijden, dus voor deze meiden was dit eigenlijk een soort oefenwedstrijd. Desondanks hebben zij alle drie mooie prestaties neergezet, met voor Maud zelfs een welverdiende 2e plaats! Leonie wist een hele mooie score op vloer te behalen en Anouk liet een sterke zien oefening op brug.

Diezelfde zaterdag vertegenwoordigden Natasja, Mathilde en Norah Jeugd 2 E. De jury was behoorlijk streng deze ronde, dat neemt niet weg dat de dames toch nette oefeningen hebben laten zien. Natasja had een mooie balkoefening, met als een van de weinigen een D-score van 4.00. Mathilde liet mooie sprongen zien en bij Norah ging het onderdeel vloer goed.

Indy turnt als enige van GymXL in jeugd 1 N3, dus alleen in een groepje maar dat was voor haar geen probleem. Ze startte goed op het onderdeel brug, waar ze een nette oefening turnde. Ook balk begon goed, helaas viel ze er een keer af een daar baalde ze van. Met een mooie bijzondere afsprong leek het best goed te zijn gegaan, maar al snel zag ze dat ze 2 punten extra aftrek kreeg. Wat bleek: haar afsprong telde niet mee! Dat was pas echt balen. Gelukkig gingen vloer en sprong heel goed, op sprong werd ze zelfs 5e. Een leuke wedstrijd, nu oefenen op een andere afsprong op balk.

Op zondag 8 december mochten Fee (instap N2), Nazeli en Mila (pupil 2 N2) zich al om 8.15 uur melden. Er werd deze ronde op 2 banen geturnd. Gelukkig was trainster Brigit mee, zodat alle drie de dames voldoende begeleid konden worden. Al snel bleek dat de concurrentie pittig was, wat een hoog niveau! De meisjes moeten nog hard trainen om tijdens de tweede ronde in januari betere prestaties neer te zetten. Voor Fee was het extra wennen, omdat zij dit seizoen voor het eerst op N2 niveau uitkwam. Ondanks dat liet zij een hele mooie sprong zien. Voor haar eerste sprong haalde zij zelf een score van 13.4! Mila was trots op de salto af van brug. Nazeli liet 2 nette sprongen zien.

’s Middags was het zover voor Julia Duijst, haar eerste wedstrijd bij de junioren C. In deze categorie zitten twee leeftijden bij elkaar. En dat brengt spanning mee. Je turnt je wedstrijd ook tegen oudere en meer ervaren turnsters. Daarnaast had zij haar pols geblesseerd in de week voor de wedstrijd. Julia mocht beginnen op de brug. Ze zette daar precies de oefening neer die ze wilde laten zien en ging dus met een zeer tevreden gevoel de wedstrijd in. Na de brug kwam de balk. Tijdens het inturnen gingen de losse elementen goed. Kirsten moest de jury nog wat bijpraten over de hoge moeilijkheidswaarde. Daarna ging haar oefening van start. Helaas liep deze in de soep. Twee vallen en een vergeten element zorgden voor teleurstelling en een onbevredigd gevoel. Gelukkig heeft Julia ervaring met ‘de knop omzetten’ en ging vol goede zin naar de vloer. Door een technisch probleem kon de muziek niet starten en werden de zenuwen van Julia wel heel erg getest. Na een flinke tijd wachten en ingrijpen van Kirsten, lukte het de organisatie dan toch om muziek te laten horen. Julia turnde een plaatje van een oefening en liet de jury haar sterke kant zien. Als laatste toestel volgde sprong. Ook dit toestel verliep precies zoals ze het zich had voorgesteld. Julia kan terugkijken op een goede wedstrijd met alleen een tegenvallende balk. De komende weken kan zij gebruiken om de moeilijkheidsgraad van de oefeningen te verhogen.

Op zaterdag 14 december mochten Eva en Elin (instap N3) al vroeg aantreden. Spannend, want voor beide meisjes de eerste wedstrijd op N3-niveau. Al snel blijkt dat spannender voor de ouders en aanhang te zijn dan voor de meisje zelf. De ochtend is strak georganiseerd in een mooie overzichtelijke hal. Eva turnt netjes op brug, waar ze een 12.3 scoort. Ze eindigt op een verdienstelijke 15e plaats. Elin doet goed haar best, maakt weinig fouten. Haar beste toestel van de dag is balk. Nu nog wat meer durf en risico en de scores gaan vanzelf omhoog. Al met al een hele leuke eerste ervaring, de meisjes kijken uit naar de volgende wedstrijd.

In dezelfde ronde turnen ook Aliene en Bente, pupil 2 N3. Aliene vond brug een beetje spannend, ze was vrijdag met het wedstrijd rondje hard gevallen met de afsprong. Toch heeft ze de afsprong gedaan! Sprong ging heel goed en werd beloond met een mooie score van 12.850. Ook op balk turnde Aliene netjes, ze bleef er op met de radslagen en boogje. De komende training gaat Aliene flink oefenen op de afwerking. Bente was nogal nerveus voor deze wedstrijd. Ze begon op sprong. Sprong 1 verliep naar wens. Ze landde mooi op twee voeten. Sprong 2 verliep anders, ze landde daarbij op haar bips op de mat. Hierdoor was ze even flink uit het veld geslagen, ze moest zich echt weer herpakken voordat ze weer aan brug kon beginnen. Tijdens in turnen op de brug durfde ze de salto niet de doen. Gelukkig durfde ze tijdens de officiële oefening wel een goede salto te maken. Vloer leek voor Bente’s gevoel goed te gaan, maar de punten vielen toch tegen. Gelukkig weet ze nu wel waar ze aan kan werken en gaat ze er met frisse moed weer tegenaan voor de volgende wedstrijd.

Yerusha, Julia Meerbeek en Jayda mochten bij de junioren D de eer van de club verdedigen. Yerusha turnde netjes op sprong en balk en eindigde overall op een knappe 12e plaats (van de 25). Julia’s beste toestel van deze wedstrijd was sprong, ze eindigde op dit onderdeel zelfs op de 6e plaats. Bij Jayda ging vloer weer het beste, waar zij als 6e eindigde.

Daphne en Yfke deden op zondag 15 december mee in de categorie Pupil 1 N3. Ze begonnen op de brug, wat bij beiden goed verliep. De punten op brug waren niet zo hoog, maar dat was in de scores van alle meisjes te zien. Daarna gingen ze naar de balk. Hier waren de zenuwen merkbaar aanwezig en verliep het wat minder goed: Daphne viel twee keer van de balk en Yfke één keer. Daarna door naar vloer. De meiden deden hun best, maar de competitie op de vloer is zwaar: er zaten een paar hele mooie vloeroefeningen tussen van de andere deelneemsters, dus dit is een toestel om de komende tijd nog aan te werken! Daphne en Yfke sloten de wedstrijd af op sprong met beiden een prachtige overslag over de pegasus en als tweede sprong een streksalto. Hiervoor werden ze beloond met zeer hoge scores! Daphne werd 17e en Yfke eindigde op de 21e plaats.

In januari vinden de tweede plaatsingswedstrijden plaats, de damesselectie is hier hard voor aan het trainen. Spannend!