Eerste kwalificatiewedstrijd N1

Op zondag 4 februari vond in Hoofddorp de eerste kwalificatiewedstrijd op het hoogste niveau van Nederland plaats. GymXL heeft bij de dames op dit niveau vier turnsters. Drie daarvan kwamen in actie. Maud Monteny, Anouk Maas en Leonie Huijsmans. Alle drie de dames komen uit in de categorie pupil 1 (meisjes die 2018 10 jaar worden). Het was een spannende dag!

De meisjes mochten gelijk aantreden op het zwaarste toestel, de brug/rek. De oefening op dit niveau bestaat uit een krachtprogramma, de kip, hoog opzwaaien, los-ommen, reuzen achterover en voorover. Anouk was als eerste aan de beurt en liet zien wat zij kon op het rek. Haar oefening werd beloond met een 8.850. Na Anouk was er een meisje van Turnz Amsterdam aan de beurt. Zij scoorde een 14.300. Hiermee werd gelijk duidelijk hoe zwaar de wedstrijd zou worden. Terwijl de oefening van Maud tijdens het inturnen helemaal niet lukte, ging het tijdens de wedstrijd heel erg goed. Zij zette een score van 11.200 neer. Ook Leonie liet wat zij kon. Met een prachtige losom in haar oefening scoorde Leonie een 11.500.

Hierna volgde het zenuwslopende toestel balk. De oefening op balk begint met een heel zwaar deel van handstand heffen tot een split. Gevolgd door een flikflak, pirouettes, sprongseries, boogje tiktak, radslagen met landing op 1 voet en een radslag salto als afsprong. Maud mocht hierbij als eerste aantreden. En zette met een 11.700 een prachtige score neer op dit toestel. Ook Leonie liet een prachtige flik flak zien en een hele goede tiktak. Helaas had zij ook enkele wiebels, maar gelukkig viel zij niet van de balk. Leonie haalde een 9.650. De oefening van Anouk verliep helaas minder goed. Zij moest de balk tussentijds verlaten en viel hierdoor terug naar de laatste plaats in het deelnemersveld.

Na de balk volgde de vloer. Voor alle drie de dames een onderdeel waarop zij kunnen schitteren. Met dans, gymnastische sprongen en acrobatiek ziet de vloeroefening op muziek er altijd indrukwekkend uit. De dames hadden goed getraind en lieten een vloeroefening zien alsof deze geen moeite kost. Flikflakken, salto’s, spagaatsprongen, zware handstand heffen, gevolgd door splitten en spagaten, boogjes, losse radslag, overslagen, pirouettes, handstanden waarin gedraaid wordt en ga zo maar door. Ook bij dit onderdeel mocht Maud als eerste beginnen. Maud zette een prachtige vloeroefening neer. Vooral haar eerste acroserie met flikflakken en een streksalto was prachtig. Ze behaalde hiermee een 11.933. Goed voor de zevende plaats op dit toestel. Leonie mocht vooral erg trots zijn op haar boogje hele draai en stut tot handstand en halve draai. Haar oefening werd beloond met een 11.100. Anouk liet zien dat ze mentaal sterk is. Na haar balkoefening hield ze haar hoofd hoog en turnde ze voor wat ze waard was. Na een mooie oefening stond er voor haar een 10.333 op het scorebord.

Als laatste toestel was sprong aan de beurt. Deze turnsters maken twee verschillende sprongen. De eerste sprong is een overslag over de pegasus met een landing op een hoge mattenstapel. De tweede sprong is een arabier in de plankoline gevolgd door een streksalto of een flik flak. Leonie kwam niet helemaal goed uit bij de aanloop van de eerste sprong omdat de plankoline erg dicht op de pegasus stond. Haar tweede sprong daarentegen was prachtig. Gemiddeld scoorde zij een 13.275. Bij Maud was de eerste sprong prachtig, maar zij schoot helaas door bij haar tweede sprong. Gemiddeld haalde zij een 13.250. Anouk liet ook een prachtige overslag zien. Bij haar tweede sprong koos zij voor de iets makkelijker flikflak en gemiddeld behaalde zij een 13.025.

Bij turnen is het ook belangrijk om verstandige keuzes te maken. Dat geldt zeker op wedstrijden. Soms kun je beter voor een makkelijker element kiezen omdat je deze mooier kan uitvoeren en zo minder aftrek krijgt bij je score. De trainer van deze meisjes, Kirsten de Bruin, maakt deze keuzes in overleg met turnsters. Naast de trainingen (15 uur per week) begeleidt zij de meisjes ook tijdens de wedstrijden. Zij zorgt ervoor dat ze zich optimaal kunnen concentreren, viert succesjes met haar turnsters, stuurt bij waar nodig, houdt in de gaten of de D-scores correct zijn en houdt in gaten hoe de tegenstanders het doen op een wedstrijd. Voorafgaand aan deze wedstrijd heeft zij met de meiden moeten werken aan het onder controle houden van de zenuwen. Het is natuurlijk niet niets om op het hoogste wedstrijdniveau van Nederland mee te doen. Achteraf gezien was Leonie iets meer zenuwachtig dan voorgaande wedstrijden, terwijl Maud bijvoorbeeld op de wedstrijddag redelijk rustig was en tijdens de wedstrijd zelfs tot de conclusie kwam dat wedstrijden best leuk zijn.

Overall eindigde Maud op de achtste plaats, Leonie werd 11 en Anouk 18e.

Alledrie de dames gaan naar huis met leerpunten en behaalde successen. Ze weten waar ze staan in het deelnemersveld en zullen de komende weken hard werken om verbeteringen te laten zien op 25 maart in Middelburg. Na deze wedstrijd is duidelijk wie er door zal stromen naar de halve finale van het NK. De beste 13 deelnemers stromen door.